Noc Naukowców na Uniwersytecie
Królik u dentysty, domowy wulkan, mowa zwierząt…
Uniwersytet Rolniczy w czternastej edycji małopolskiej nocy naukowców
W najbliższy piątek, czyli 27 listopada br. już po raz 14. odbywać się będzie Małopolska Noc Naukowców. W tym roku, ze względu na aktualną sytuację epidemiczną wszystkie pokazy, wykłady, prezentacje organizowane przez Uniwersytet Rolniczy będą się odbywać zdalnie w godzinach od 10.00 do 16.00 i od 18:00 do 24.00 i będą dostępne na stronie: https://nocnaukowcow.urk.edu.pl
Ze względu na organizację wydarzenia w formie online, Małopolska Noc Naukowców w tym roku jest wydarzeniem ogólnopolskim. Będą mogli wziąć w niej udział nie tylko mieszkańcy Małopolski, ale także miłośnicy nauki z każdego zakątka Polski.
W organizację wydarzenia na Uniwersytecie Rolniczym, zaangażowały się wszystkie jednostki Uczelni, tj.: Wydział Rolniczo-Ekonomiczny, Wydział Leśny, Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt, Wydział Inżynierii Środowiska i Geodezji, Wydział Biotechnologii i Ogrodnictwa, Wydział Inżynierii Produkcji i Energetyki, Wydział Technologii Żywności, Uniwersyteckie Centrum Medycyny Weterynaryjnej.
Łącznie ponad 100 pracowników i studentów Uniwersytetu Rolniczego włączyło się w przygotowanie około 70 różnych aktywności - pokazów i eksperymentów, warsztatów, wykładów oraz relacji na żywo!
Podczas tegorocznej Nocy Naukowców, poszukamy odpowiedzi m.in. na pytania: Czym się oddycha w Krakowie? Czy lepsza jest woda twarda czy miękka? Jak skutecznie negocjować? Czym jest biogospodarka w rozwoju zrównoważonym? Jak komunikują się zwierzęta? Kiedy ptaki śpiewają? Jak modelować w 3D? Jak używać skanera laserowego? Czy grzyby można traktować jak lekarstwa? Naukowcy obalą także mity dotyczące tego, że wszystko, co ma „E „ w składzie jest szkodliwe. Kobiety poznają tajniki tworzenia pomadek kosmetycznych. Ciekawość zaspokoją także Ci, którzy chcieliby się dowiedzieć jak otrzymać srebrne lustro w probówce. Zaprezentowane zostaną właściwości barwników pozyskiwanych z liści pietruszki, czy czerwonej kapusty. Nie zabraknie też widowiskowych pokazów – jak na przykład „domowego wulkanu” wytworzonego na bazie wodorowęglanu sodu i kwasu octowego. Smakosze piwa – poznają tajniki tworzenia i organoleptycznej oceny jakości piwa. Wszystkie osoby chcące schudnąć dowiedzą się co jeść na diecie redukcyjnej, aby nie odczuwać głodu, a także jak budować masę mięśniową organizmu poprzez odpowiednią dietę. Nie zabraknie prezentacji otrzymywania brykietów i peletów z roślin energetycznych, a także wskazówek jak oceniać jakość biopaliw. Omówione zostaną także nowe wyzwania stojące przed odnawialnymi źródłami energii. Miłośnicy zwierząt dowiedzą się m.in. czy warto sterylizować lub kastrować zwierzęta, czego nie podawać psu do jedzenia, czy jak ruch wpływa na ich układ nerwowy? Zobaczą także jak wyglądają tkanki zwierzęce pod mikroskopem i czym charakteryzuje się uzębienie u królika? Poznają też ciekawe rasy psów i kotów oraz ich charakterystyczne cechy.
Wśród wydarzeń transmitowanych na żywo znalazły się m.in.:
- „Powietrze, woda, gleba – trio niezbędne do życia” – na żywo - godz. 18:00 i 19:00
- „Jak przygotować i z sukcesem przeprowadzić negocjacje” - na żywo - godz. 13:00 i 14:00
- „O pozyskiwaniu żywności - czasy najdawniejsze” – na żywo - godz. 18:00
- „Kontrola łaknienia – co jeść na diecie redukcyjnej, aby nie być́ głodnym?- na żywo - godz. 19:00
- „Budowanie masy mięśniowej – postępowanie żywieniowe, czyli co jeść, aby być silnym i wyglądać dobrze?- na żywo - godz. 20:30
Serdecznie zapraszamy!
Więcej: https://nocnaukowcow.urk.edu.pl/